Röviden a Power Line Communication technológiáról

Általános ismertető

        A Nyugat-Európában a sokéves fejlesztések eredményeként PLC (Power Line Communication, azaz: adatátvitel az erősáramú vezetéken) technológia árszínvonala a hétköznapi alkalmazásoknak megfelelő árszintre csökkent napjainkra, technikai tudásuk jelentősen megnőtt. A jelenleg legkorszerűbb rendszerek már megfelelnek a mai szélessávú szolgáltatások követelményeinek. Természetesen sebességben az optikai és a réz kábellel nem veszi fel a versenyt, de az egyéb vezetékes és rádiós technológiáknak alternatívájaként számolni kell vele. Jelenleg ez korszerű technológiának számít, az EU-ban jelentős erők  befektetésével folyik a fejlesztés, népszerűsítés. A gyakorlatban több nagyváros ellátásában jelentős szerepet tölt be.  

A technológia alapelve, hogy az információt tartalmazó nagyfrekvenciás modulált vivő jelét ráülteti az elektromos vezetékre, mely így átviteli közegként és elosztó hálózatként üzemel. A hálózaton bárhol telepített felhasználói eszközök a nagyfrekvenciás jeleket a visszaalakítják szabványos (TCP/IP) adatformára. A hálózat topológiájától és vezetékeinek minőségétől függően a jeleket a megfelelő helyeken erősíteni kell. Előfordulhat, hogy más technológiával kell kiegészíteni, ha a műszaki és gazdaságossági szempontok ezt szükségessé teszik.

A rendszer sebessége megfelel az Internetezés átlagos sebességének, de igény szerint ezt növelni lehet. A modemek beállíthatók arra a sebességre, amit egy felhasználónak adni kívánunk, hálózatilag az eszközök egymás elől „elrejthetők”.

 Előnyei:
·       
Gyors telepítés
·       
Rugalmasan bővíthető
·        Illeszthető más rendszerekhez (őrzésvédelem, megfigyelő rendszer, egészségügyi eszközök)
·        Költségkímélő
·        Az épület teljes mértékben ellátható Internet hozzáféréssel
·        Nincs szükség bontásra, vezetékezésre
·        A modemek tetszőleges helyen használhatók
·        Modem konfigurálásra nincs szükség
·        A rendszer kezelése nem igényel szakértelmet
·        Adatbiztonságról a rendszer modulációs eljárása gondoskodik, valamint a speciális eszközök, melyek
      ellenőrzött keretek közt kerülnek forgalomba.

Hátrányai:
·        Adatátviteli képessége távolság és topológia függő
·        Forgalom méréséhez egyéb eszköz és program szükséges
·        Elektromos csatlakozási hely kell hozzá

Használhatóságának feltételei:
·         Meglévő Internet hozzáférés
·         Felhasználói modem
·        Működő 230V-os hálózati csatlakozási pont (konnektor)

A megvalósítás menete:
·        A rendelkezésre álló villamos terv alapján a rendszer megtervezése
·        A központi egység optimális helyének kijelölése, az eszköz telepítése
·        A hozzáférési pontok ellenőrzése
·        Szükség esetén erősítő eszköz(ök) elhelyezése
·        A szerver környezet kialakítása (opcionális)

A kivitelezés technikai leírása:

A rendszer fő eleme a központi egység, továbbiakban HE-vel jelölve. Ennek szüksége van  230V-os tápellátás, ami kb 50 W fogyasztást jelent. A HE-t össze kell kötni az épület informatikai hálózatával egy UTP vezetékkel. A HE-t össze kell kötni az elektromos hálózat azon kábeleivel, melyeken a szolgáltatást kívánjuk nyújtani. Ezt úgynevezett csatoló elemekkel lehet megvalósítani.

Az épület elektromosan legtávolabb lévő pontjain ellenőrző mérést kell végezni, hogy eljut-e a megfelelő jelminőség ezekre a helyekre. Amennyiben nem kielégítő az eredmény, meg kell határozni egy jelismétlő elhelyezésének lehetőségét. A jelismétlőnek szüksége van egy 230V-os tápellátásra, kb 50 W fogyasztással. A jelismétlést ki kell alakítani olyan módon, hogy a tapasztalt kedvezőtlen jelviszonyok a megfelelő szintre álljanak be. Ezután gyakorlatilag üzemképes elosztó hálózattal rendelkezünk.

A helyi viszonyoktól függően a rendszer informatikai illesztését, összehangolását esetlegesen el kell végezni.

 

Néhány alkalmazási lehetőség:

            Minden olyan eszköz, ami a TCP/IP az elvet használja, rákapcsolható a rendszerre. Pl.: videó kamerák, távkapcsoló eszközök, hangszórók, távmérő készülékek, stb.

            Főleg olyan helyeken ajánlott, ahol utólag kell kiépíteni a hálózatot. Gondos tervezéssel, a helyszín ismeretével rendelkezve az új telepítések esetén is versenytársa lehet a hagyományos technológiáknak.

Szállodák belső Internet szolgáltatást nyújtó elosztó hálózat
Üzemekben gépek összekapcsolása az informatikai rendszerekkel
Internet szolgáltatók számára elosztó hálózatként, vagy gerinc kiépítésére
Mérési pontok összekötése a feldolgozó eszközökkel
 

 Összehasonlítás rádiós eszközökkel:

            A rádiós eszközökhöz képest egyszerűbb a telepítés, mivel csak az elektromos szekrényekben kell készüléket elhelyezni. Ha a szekrény tervezésekor ez a rendszer már figyelembe van véve, a költségek csökkenthetők.

            Biztonságot alapvetően meghatározza, hogy csak a megfelelő eszközzel rendelkező férhet a hálózathoz. Az úgynevezett VLAN lehetőség a felhasználókat elrejti egymás elől.

            Az épületen belül nem okoz rádiófrekvenciás kisugárzást.

 Ha szüksége van ilyen megoldásra, vagy csak érdekli a technológia, keressen minket !